Ljudi su najveći potencijal

Hadži Milentijeva 33, Beograd

Delegacija Udruženja “IT Veštak” na međunarodnoj konferenciji o digitalnim dokazima DataFocus 2015

14:19 Hotel Sheraton, Zagreb, Republika Hrvatska Informativna služba Udruženja "IT Veštak" 2 minuta

Delegacija Udruženja sudskih veštaka za informacione tehnologije “IT veštak”, u sastavu Dragane Bečejski Vujaklije, Radoslava Petkovića, Ljubomira Lazića i Gorazda Zavodnika, učestvovala je u radu međunarodne Konferencije DataFocus 2015 koja je održana 31. marta 2015. godine u Zagrebu.

Konferenciju je organizovala hrvatska IT kompanija INsig2 koja se bavi forenzikom u oblasti informacionih tehnologija, a koja je kao zlatni sponzor učestvovala i pomogla održavanju konferencija “ZITEH 2012” i “ZITEH 2014”, koje je organizovalo Udruženje “IT Veštak”.

Konferencija se već četvrtu godinu za redom organizuje u cilju “približavanja evropske pravne i tehničke prakse” uz učešće eksperata iz oblasti prava i informacionih tehnologija, a odvijala se kroz plenarni i rad po sekcijama.

Konferenciju je otvorio gospodin Goran Oparnica, direktor kompanije INsig2. Nakon pozdravne reči zvaničnika Republike Hrvatske, u plenarnom delu gospođa Beatriz Sanz Redrado, direktorka Evropske kancelarije za suzbijanje prevara (OLAF), iz Kraljevine Belgije, govorila je o strategiji OLAF-a, edukaciji u području digitalne forenzike i uticaju strategije na finansijski interes Evropske unije. Drugo plenarno izlaganje imao je tim iz Forenzičkog naučnog centra iz Litvanske Republike, koji je izneo njihova iskustva u forenzičkim IT ispitivanjima.

Dalji rad se odvijao u sekcijama: pravnoj, istražiteljskoj i tehničkoj. Delegacija Udruženja “IT Veštak” je pratila izlaganja u istražiteljskoj i tehničkoj sekciji, kao i jednu temu (“Životni ciklus elektroničkog dokaza”) iz pravne sekcije. Izlaganja su se bavila teorijskim i praktičnim aspektima otkrivanja i arhiviranja digitalnih dokaza. Stručnjaci iz ovih oblasti u svojim prezentacijama izložili su metode, tehnike i iskustva u forenzičkim postupcima i procedurama.

Po rečima organizatora, ove godine je Konferenciji prisustvovalo 245 učesnika iz 18 zemalja. Kompletan program Konferencije DataFocus 2015 može se pogledati na ovom linku.

Kao prateći program Konferencije, nastupili su izlagači iz osam svetskih firmi – proizvođača forenzičkog softvera: Belkasoft i ElcomSoft iz Ruske Federacije, AccessData, Guidance Software, Magnet Forensics i Oxygen Forensics iz Sjedinjenih Američkih Država, Micro Systemation iz Kraljevine Švedske i Nuix iz Komonvelta Australije. Upoznavanje sa njihovim proizvodima bilo je takođe interesantno iskustvo.

Delegacija Udruženja “IT Veštak” ocenjuje da je Konferencija DataFocus 2015 veoma dobro koncipirana i tehnički organizovana. Prisustvo naše delegacije, saznanja i preneta iskustva mogu se korisno primeniti i u radu našeg Udruženja, posebno u budućim organizovanjima skupova, savetovanja i konferencija.


Eksterni linkovi:

  • https://www.insig2.com/en/conference/datafocus-2015/